October 12, 2021

Projects

Porcelanosa gives Diagonal 525 building a sustainability boost

The property, owned by Colonial and home to the headquarters of Naturgy, comprises nine floors of collaborative workspaces, and has been renovated by Sanzpont Arquitectura studio with Krion® and flooring by Porcelanosa.

With an imposing vertical façade in glass and Krion® K-Life 1100, building D525 on Barcelona's Avenida Diagonal 525 is one of the best examples of efficient architecture thanks to its strong commitment to the natural and urban environment. This eco-friendly design led the building to receive the Golden Novum Design Award for architecture, the First Award at the 2021 Rethinking The Future Global Architecture & Design Awards, and two gold awards at the Muse Design Awards 2021 in New York. What's more, the building's comprehensive management plan incorporated all the requirements it needed to obtain the LEED Gold green certificate.

The eco-friendly design has received four international awards for its sustainability and air quality.

Eco-efficient offices

Owned by Colonial and home to Naturgy's headquarters, the building spans 5,200 m2, with two 900 m2 basement levels and two 400 m2 outdoor terraces. Working in line with the 'sustainable renovation' concept, architecture firm Sanzpont chose the Krion® K-Life 1100 mineral compact and Bottega (Porcelanosa) large format ceramic floor tiles.

The original architectural scheme has been thoroughly modernised with a more open, integrated structure, featuring Krion® K-Life 1100 surfaces and the K-Fix façade system by Butech. The PORCELANOSA firm's technical team worked with architects and were present throughout every stage of the assembly to ensure the correct installation of the pieces.

Thanks to its almost zero porosity, excellent weather resistance and bacteriostatic nature, the Krion® solid surface improves the property's hygiene, thermal insulation and energy consumption, enhancing the moving forms of the main façade. "To develop the project, we carried out a detailed weather study which we used to determine the characteristics of the building envelope and establish - in terms of energy savings and sustainability - how the building would respond throughout the year. In addition, we incorporated photovoltaic louvers into the design of the south façade, protecting the building from the sun in the hottest months of the year and generating clean energy for electricity consumption", explains a Sanzpont representative.

See it in Projects Porcelanosa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *